středa 2. března 2016

MÉ SEZNÁMENÍ S NABOKOVOU LOLITOU

Lolita, světlo mého života, žár mých slabin... Klasiku vám na počkání neodcituje kde kdo, ale tuhle větu si zaručeně zapamatujete. Už jen proto, že si neustále žádá vaši pozornost na nádherné obálce nakladatelství Paseka. 





Pokud budete chtít dát šanci klasice, tohle je určitě jedna z knih, které nesmíte vynechat. Příběh Humberta Humberta, muže, jenž má jednu zvláštní vlastnost. Nepřitahují ho dospělé ženy, naopak ho to táhne k mladým dívkám, nymfičkám. Neskutečně se zamiluje do dvanáctileté Dolores Hazeové, které říká pokaždé jinak. Doly, Lolita, Lola, Lolinka, Lolitka. Nežije skoro pro nic jiného, jen pro ni. A celá kniha je vlastně takovou jeho zpovědí. Co je na tom poněkud nečekané - zápornou roli zde nehraje Humbert, nýbrž Lolita. 

Nabokov udělal velmi odvážný krok, když tuhle knihu napsal a chtěl ji vydat. Když už si kniha svého nakladatele našla, přišla vlna odsuzování ze stran čtenářů. Uznávám, že téma je to opravdu neobvyklé. I já sama jsem byla zaskočena po přečtení obsahu. Možná proto jsem si ji tak zamilovala. Je to úplně něco jiného, než kdo kdy zpracoval. ( Nebo možná bylo takových knih napsáno několik, jen jsem se k nim nedostala). 


Nejen, že jsem tedy Humberta Humberta litovala, Lolitě jsem měla naopak chuť skrz stránky dát pár facek, Nabokov si mě získal především jeho slovy samotnými. Jeho vyjadřování je jako koncert upředený z nádherných vět. Občas jsem si připadala, že se přímo uvrtávám mezi popsané řádky. A neskutečně jsem si to užívala.


Takže moje rada - zapomeňte na slovo povinný spojené s literaturou ze školních let a vrhněte se do čtení Lolity pohlavě. A pokud bych vás chtěla nalákat ještě víc, stačí se podívat na její nejnovější obálku. Ta prostě mluví sama za vše.
 


Autor: Vladimir Nabokov

Název: Lolita
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2013
Překlad: Pavel Dominik


6 komentářů:

  1. Opravdu přemýšlím, že si ji taky přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Lolitu si chci přečíst už hrozně dlouho, pořád ji ale nějak odkládám. Ale jednou si na ni čas určitě najdu - už jen kvůli tomu stylu, kterým je napsána, a na který slyším ze včech stran nadšenou chválu :)

    Jinak pokud by sis chtla přečíst něco na podobné téma, dobré je rozhodně Tyhře, tygře a docela zajímavá je i Tampa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se k ní taky dlouho odhodlávala. Navíc mi její čtení zabralo dost času právě proto, že jsem na její téma neměla vždy úplně náladu. Každopádně ten čas čas si rozhodně zaslouží :) A děkuju moc za tip!:))

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Lolita je jedna z mých nejoblíbenějších. A myslím, že už dlouho nedokážu odolávat novému vydání - ta obálka je nádherná. :)

    OdpovědětVymazat